Att spela kort är som bekant något som är väldigt roligt, kanske framför allt eftersom det finns så oerhört många olika kortspel att välja mellan, allt ifrån poker och Black Jack till Finns i sjön och skitgubbe.

Poker i olika former

Poker är ett kortspel som finns i många olika former, idag finns även många spel online. Den kanske mest klassiska formen av poker är så kallad femkortspoker, även kallad mörkpoker. I den här typen av poker börjar alla med fem kort och därefter är det möjligt att byta eller ”köpa” nya kort en eller två gånger.

Idag är troligtvis den mest kända pokerformen Texas Hold’Em, där man till skillnad mot femkortspoker till viss del spelar med öppna kort, eller snarare gemensamma kort. Andra exempel på pokerspel är bland annat Anaconda, Chicago samt Seven Card Stud.

Bridge

Kortspelet bridge finns precis som poker i en rad olika varianter. Ett parti bridge består oftast av fyra spelare där man spelar i par om två. Reglerna i bridge upplevs av många aningen mer komplexa än i andra kortspel, vilket de också är. En central del i bridge är den så kallade budgivningen som till stor del ligger till grund för hela spelet. Några kända varianter av bridge är till exempel kontraktsbridge, som är den vanligaste varianten av brigde, auktionsbridge samt Chicago.

Skitgubbe

Skitgubbe, även kallat Mattis och Mjölnar-matte, är ett svenskt kortspel som nog många spelat någon gång, framför allt de i den äldre generationen. Spelet kan sägas bestå av två delar, en där korten fördelas genom att man plockar dessa enligt en viss modell från leken och en andra omgång där det gäller att bli av med korten så snabbt som möjlitg. Den spelare som till slut är den enda som har kort kvar slutar sist och blir således ”skitgubbe”.

Trettioett

Trettioett är ett annat klassiskt kortspel som nog många spelat. Spelet går som namnet anger ut på att få en samlad kortvalör om 31. Spelet börjar med att alla spelare får tre kort var. Därefter har man möjlighet att byta till sig kort från leken under spelets gång, eller så kan man ta sådana kort som övriga spelare ”slängt”. Om man tror sig sitta på den bästa handen kan man ”knacka” i bordet, varpå övriga spelare tar ytterligare varsitt kort och därefter visar man. En annan variant att vinna på är att få tre ess, vilket automatiskt renderar vinst.

  • Posted on 12. februari 2014
  • Written by admin
  • Categories: Spel och nöje
Kommentarer inaktiverade för Kortspelsklassiker